Bästa användare! Halsont och förkylning är oftast inte så allvarligt. Det kan dock finnas tillfällen då det är klokt att uppsöka läkare. Informationen nedanför är tänkt att ge dig bästa tänkbara information, men det kan inte ersätta rådgivning från läkare när det behövs, som när du känner dig allvarligt sjuk eller om symtomen kvarstår i mer än några få dagar.

Du kanske också är intresserad av

Huskurer

1.Sov och vila

Hjälp din kropp att bekämpa infektionen genom att se till att den får ordentligt med vila och sömn.

2.Svälj regelbundet

Det hjälper till att fukta halsen.

3.Gurgla

Att gurgla är ett effektivt sätt att skölja bort bakterier och att lugna din irriterade hals och den svullna vävnaden. Varmt saltvatten utgör en bra gurgellösning: ta 1/4 tsk salt i ett glas med varmt (inte hett) vatten. Fyll munnen med lösningen, luta huvudet bakåt och gurgla i cirka 10 sekunder.

4.Drick tillräckligt

Att dricka kylda drycker, eller varma örtteer kan tillfälligt dämpa smärtan. Örtteer kan vara väldigt lugnande när du har ont i halsen. Den varma drycken lindrar halsen samtidigt som örterna i teet kan ha en mild antibakteriell effekt och skapa en skyddande hinna i halsen.
Kamomillte är en traditionell kur för många åkommor, inklusive halsont.

5.Honungsbaserad dryck

En dryck gjord av ingredienser såsom honung och citron eller äppelcidervinäger har använts i århundraden för att behandla halsont. Te gjort av timjan kan också sötas med honung. Bladen från timjan-växten innehåller ett naturligt antiseptiskt ämne som kallas tymol. Blanda bara en matsked citronsaft eller äppelcidervinäger eller ½ kopp starkt timjan-te med en knapp matsked av mild honung. Drick upp.

6.Varma kompresser eller omslag

Varma kompresser eller omslag runt halsen kan hjälpa kroppen att bekämpa infektionen och samtidigt minska smärtan från svullna körtlar. En traditionell "potato wrap" används i vissa länder: varm (inte het) kokt potatis (ca 300 g) mosas lätt och pressas längs mitten av en lång, rektangulär remsa av ren bomullsduk, tex. en kökshanduk. Sidorna av duken är vikta inåt för att täcka den varma potatisen och duken lindas runt halsen som en halsduk. En extra ullhalsduk kan användas för att hålla omslaget varmt.

7.Undvik alkohol

Alkohol och drycker med hög syra kan sannolikt irritera din hals ytterligare och har ingen lugnande effekt på din hals.

8.Undvik torr luft och cigarettrök

Se till att ditt rum inte har för torr luft (använd luftfuktare om nödvändigt), undvik cigarettrök och annan rök.

9.Klä dig varmt

Håll dig varm och använd halsduk för att hålla din hals varm och försök låta bli att tala så mycket.

10.Medicinsk expertis

Om halsont varar längre än 3 dagar ska du kontakta läkare.