Bästa användare! Halsont och förkylning är oftast inte så allvarligt. Det kan dock finnas tillfällen då det är klokt att uppsöka läkare. Informationen nedanför är tänkt att ge dig bästa tänkbara information, men det kan inte ersätta rådgivning från läkare när det behövs, som när du känner dig allvarligt sjuk eller om symtomen kvarstår i mer än några få dagar.

Du kanske också är intresserad av

Vanliga orsaker till halsont

Plötsligt har du ont i halsen, och det kan tyckas att komma från ingenstans. Halsont kan vara ett tecken på att din kropp kämpar mot en infektion i halsen, vilket leder till rodnad och svullnad, torrhet och smärta.

Halsont orsakas oftast av en virusinfektion, men bakteriella infektioner kan också orsaka halsont. Dessutom kan halsont utlösas av miljöfaktorer.

Bakterier

Bakterier kan orsaka halsont, även om en bakteriell infektion oftast kommer som en sekundär infektion efter en första infektion av ett virus. Vita fläckar på halsmandlarna är ett symtom på detta smärtsamma tillstånd. Om du tror att du har ont i halsen på grund av en bakteriell infektion, bör du kontakta din läkare.

 

Miljöfaktorer

Vilka andra faktorer i din omgivning kan orsaka halsont?

  • Starksprit och extremt kryddstark mat kan vara väldigt irriterande för halsen.
  • Allergier: Att inandas luftburna allergener som pollen kan ge halsont
  • Torr luft: Luftkonditionering och värmare kan göra inomhusluften väldigt torr, speciellt om du brukar andas genom munnen.

Läs hur du kan undvika och behandla halsont! Vi hjälper dig att finna rätt lösning för att lindra smärtan.